Bonus Malus
Syftet är att öka andelen miljöanpassade fordon och bidra till att uppnå målet om en fossilfri fordonsflotta. Systemet innebär att miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid premieras med en bonus, medan fordon med relativt höga utsläpp av koldioxid belastas med högre skatt. Bonus malus-systemet kan därmed komplettera de mer generellt verkande drivmedelsskatterna och bidra till att minska transportsektorns oljeberoende och klimatpåverkan. Utsläppen från nya bilar förväntas minska i en snabbare takt än tidigare, vilket även indirekt har positiva effekter på utsläppen av luftföroreningar.
Bonus Malus
Regeringen har beslutat att införa det nya skattesystemet Bonus Malus med syftet att öka andelen miljöanpassade fordon och bidra till att uppnå målet om en fossilfri fordonsflotta. Systemet innebär att miljöanpassade fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid premieras med en bonus, medan fordon med relativt höga utsläpp av koldioxid belastas med högre skatt.
Det är endast nya personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar som berörs av bonus malus. De nya reglerna börjar gälla per den 1 juli 2018 och avser fordon som blir skattepliktiga för första gången den 1 juli 2018 eller senare. Fordonsskatten förblir oförändrad för de bilar som rullar i trafik idag.
Vilka förändringar innebär detta?
Den femåriga fordonsskattebefrielsen för miljöbilar tas bort. De fordon som idag har en femårig skattebefrielse påverkas inte. Men inga nya bilar kommer att få skattebefrielsen efter att bonus malus har trätt i kraft.
Supermiljöbilspremien ersätts av en bonus för så kallade klimatbonusbilar med låga utsläpp.
- Bonusen får högst motsvara 25 procent av bilens nypris.
- För rena elbilar och vätgasbilar med nollutsläpp är den högsta möjliga bonusen 60 000 kronor. Bonusen minskar sedan med 833 kronor för varje gram koldioxid som klimatbonusbilen släpper ut enligt vägtrafikregistret.
- Bilar som kan drivas med annat gasbränsle än gasol, exempelvis fordonsgas (blandning av biogas och naturgas), får minst 10 000 kronor i bonus.
- En bonus till ett företag får uppgå till högst det belopp som motsvarar 35 procent av prisskillnaden mellan bilens nypris och nypriset för närmast jämförbara bil*, om bilens nypris är högre än nypriset för den närmast jämförbara bilen.
För bensin- och dieseldrivna fordon med fordonsår 2018 eller senare tas en förhöjd fordonsskatt – malus – ut under de tre första åren från det att fordonet tas i trafik för första gången den 1 juli 2018 eller senare.
- har fordonsår 2018 eller senare
- tas i trafik för första gången den 1 juli 2018 eller senare (i Sverige eller i annat land)
- släpper ut över 95 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning
- inte har alternativt drivmedel (alkohol eller gas som inte är gasol/motorgas).
- Bränslefaktorn ersätts med ett bränsletillägg.
Gällande testvärden och utsläppsnivåer
Sen 1980-talet har utsläppsvärden och bränslekonsumtion baserats på en teoretisk testmetod NEDC men för att kunna jämföra resultat och värdera en mer realistisk påverkan på miljön har en ny metod tagits fram WLTP(Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure).
Påverkan Bonus Malus
Nyregistrerade fordonstyper efter 1/9 2017 beräknas enligt WLTP omräknad till NEDC.
Samtliga nyregistrerade fordon efter 1/9 2018 beräknas enligt WLTP omräknad till NEDC.
I dagsläget är det oklart hur detta kommer slå mot nuvarande co2 värden men regeringen har beslutat att basera bonus/malus på WLTP från 1/1 2020.